Skip to content

Jesper Nygård: Ikke nem men vigtig opgave venter Dan Jørgensen

I en halv menneskealder har Jesper Nygård været fast deltager i debatten om boliger og bæredygtighed. I den tid er debatten blevet mere moden og holistisk, mener han – ikke mindst hjulpet på vej af Verdensmålene.

Jesper Nygård annoncerede for nyligt, at han stopper som administrerende direktør i Realdania i løbet af 2025. En stor nyhed for alle med interesse for mennesker, mursten og alt derimellem. For Jesper Nygård har i mere end 30 år været en af de tydeligste og højeste stemmer i debatten om, hvordan vi bor. En debat, der i de senere år har handlet mere og mere om, hvordan vi bor mere bæredygtigt.

Og på den front er hovedpersonen selv erklæret optimist:

”Jeg er virkelig optimistisk over, hvor bredt engageret debatten om bæredygtighed er blevet, og det giver mig et håb for fremtiden,” siger Jesper Nygård. ”Hvis du går 20-25 år tilbage, der var bæredygtighed sådan et lidt venstreorienteret begreb for folk, som satte sig i en rundkreds og snakkede. I dag er det blevet mainstream, og fylder lige så meget på direktionsgangen som i en NGO, i en regering og hos dig og mig som privatpersoner. Det er en kæmpe mulighed for at gøre noget ved det,” siger han.

Energi og boliger hænger uløseligt sammen

At boliger og bæredygtighed i stigende grad tænkes sammen, kan man skæve til Bruxelles for at finde et andet eksempel på. Her er Dan Jørgensen den danske kandidat til at blive kommissær for boliger og energi, og sammenlægning af de to ressortområder er ”godt set,” mener Jesper Nygård.

”Der er et entydigt samspil mellem den måde, vi bor på, og vores energiforbrug. At bo bæredygtigt handler også om energiforbrug og hvordan vi køler og varmer boliger op. Så energipolitik og boligpolitik er sammenhængende, både på nationalt, europæisk og globalt plan,” siger Jesper Nygård og nævner byggeriets CO2-udledninger og energieffektivitet som to eksempler.

”Så jeg tror, det er godt set og jeg er meget håbefuld, at det også fører til noget godt.”

Ikke nemt, men vigtigt

Dan Jørgensen har som andre kommissærer fået et såkaldt mission letter fra genvalgte Ursula von der Leyen, der opridser de vigtigste opgaver. På Dan Jørgensens to-do liste står blandt lanceringen af EU’s første plan for betalbare boliger.

Det er afgørende, mener Jesper Nygård, at det ikke bliver synonymt med billige boliger.

”Jeg tror, man skal passe rigtig meget på med at kalde betalbare boliger for billige, fordi med ordet billig antyder man, at det kan betale sig at opføre en bolig billigt for dermed at have en lav husleje.”

”Ulempen ved at opføre en bolig billigt, er, at den ikke holder så længe. Men når vi skal være mere bæredygtige og cirkulære, så skal vi også passe på tingene i et længere perspektiv. Så det handler om at opføre boliger, der måske har en højere anlægsudgift, men som så samlet set har en lavere samlede driftsudgift, fordi de holder længere.”

”Det er jo i det lys også interessant, at det er en dansker, fordi vi fra Danmark har rigtig mange spændende erfaringer på, hvordan vi faktisk kan lave betalbare løsninger for almindelige mennesker,” siger Jesper Nygård og fremhæver den almene sektor, andelsboligen og realkredit som danske innovationer, der har givet mange en billigere vej ind på boligmarkedet.

”Så det er ikke en nem opgave, hr. Jørgensen har fået, men det er en vigtig opgave,” siger Jesper Nygård, der også har rosende ord tilovers for, at EU vil udnævne sin første kommissær for cirkularitet i svenske Jessika Roswall.

Der skal stadig sparkes til bolden

Hjemme i Danmark har Jesper Nygård siden 2017 været aktivt medlem i 2030-panelet, som ifølge Jesper Nygård har bidraget til en mere holistisk tænkning om bæredygtighed.

”Bæredygtighedsbegrebet har tre bestanddele – den sociale, økonomiske og klima- og miljømæssige bæredygtighed. Rigtig mange mennesker taler om dem hver for sig. Men hele udfordringen er i virkeligheden at balancere de tre og have en holistisk tilgang. Det er ret let at være klimamæssigt bæredygtig, hvis man er fuldstændig ligeglad med, hvordan det påvirker socialt og økonomisk – og omvendt,” siger han og fortsætter:

”I det lys har jeg været virkelig glad for, at Kirsten Brosbøl og andre kloge mennesker tog initiativet i 2017 til at skabe et netværk af parlamentarikere, der interesserer sig for Verdensmålene, og matche det med et panel af videnspersoner og interessevaretagere i 2030-panelet. For mig har det været en faglig berigelse at være med, og jeg tror, det har været godt for debatten om Verdensmålene i vores samfund, at vi har sådan et panel,” siger Jesper Nygård.

”Er vi i mål? Nej, der skal stadigvæk sparkes til bolden.”

Blå bog

Administrerende direktør for den filantropiske forening Realdania fra 2013 til i dag. Forinden var Jesper Nygård administrerende direktør i KAB fra 1996-2013 og har bestredet flere prominente bestyrelsesposter for b.la. C40 Cities, Dansk Arkitektur Center, Landsbyggefonden og Brøndby IF.

Back To Top