Skip to content

DUF: Internationalt samarbejde og lokale initiativer fremmer FN’s Verdensmål 12

Danmark halter bagud med FN’s Verdensmål 12, men gennem internationale partnerskaber og lokale initiativer arbejder DUF og medlemsorganisationerne målrettet på at fremme bæredygtige initiativer. 

I 2024 har 2030-panelet især fokus på Mål 12, hvor Danmark halter bagud. Hvorfor mener du, at det er særligt vigtigt at arbejde for at opfylde Mål 12? 

I DUF er det ikke umiddelbart produktion, som er vores kerneopgave, men ansvarligt forbrug ved jeg, at mange af medlemsorganisationerne går op i. Når man dykker ned i delmålene på Verdensmål 12, så handler det både om madspild, genanvendelse og hvordan vi lever i harmoni med naturen. Det er alle områder, som vi godt kan handle på i Danmark. Og så er den vigtig, fordi det må være i alles interesse at reducere vores fodaftryk på naturen samt genbruge og reducere affald, så vi i Danmark, men også i hele verden, giver befolkningen en mere bæredygtig fremtid. 

Hvordan har I i DUF arbejdet med Mål 12? 

I DUFs internationale arbejde har danske organisationer samarbejdet med ungdomsorganisationer i hele verden. Et eksempel er Ungdomsringens lokalafdeling Slænget, som samarbejder med YLDC i Uganda. Deres projekt handler om unge kvinder i slummen, som recycler affald, som de sælger videre og tjener penge på (delmål 12.5). 

DUF har for nylig afholdt et klima-seminar, hvor fokus var på opkvalificering og uddannelse indenfor globalt medborgerskab og bæredygtig udvikling (delmål 12.8.1). Det er der kommet en masse klima-partnerskaber ud af, fx LH – Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, som samarbejder med Zimbabwe Students Union om et projekt med fokus på reduktion af affald og genanvendelse af plastik. 

Hvad er der kommet ud af DUF’s indsats? 

Mange og flere internationale partnerskaber, som har fokus på klima og bæredygtighed. 

Hvad har været de største udfordringer? 

Udfordringen kan være, at unge kan opleve håbløshed og manglende redskaber til at tage handling på klimaet. Det kan føles som om, at ens lille handling ikke nytter i det store billede. Men hvis vi kan få flere med på vognen, så kan der ske store forandringer. 

Hvordan kommer I i DUF fremadrettet til at arbejde med Mål 12? 

Jeg vil mene, at der er mange af DUFs medlemsorganisationer, som arbejder med Mål 12. Jeg ved, at spejderne arbejder med madspildsreduktion på deres sommerlejre, både nu og stensikkert også i fremtiden. 

Dansk ICYE har netop udgivet en håndbog med konkrete handlemuligheder, hvis man ønsker mere bæredygtig udvikling, som nu skal ud at leve i deres lokalforeninger. Fx vegansk kogebog og miljøvenlig transport. Dette projekt er udarbejdet sammen med Activista i Kenya og skal derfor ud at leve både i Danmark og i Kenya. 

DUF selv har udarbejdet flere klimaværktøjer, som særligt fokuserer på globalt medborgerskab, uddannelse i klimahandling som en grønnere organisation og projekter, klimatilpasning, reduktion af drivhusgasser samt fortalervirksomhed for klimaretfærdighed. Dem lancerer DUF i efteråret 2024 (delmål 12.8). 

Back To Top